Main Menu
Random Images
| Dubai_desert |
|
|
| Pictures: 12 |
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
Alex
29 Jul : 23:44
nonkapo nqmah net nqkolko dni i ne sum vidql saob6tenieto. inu4e sum v Hashi,japanese restaurant. mn e dobre,samo deto sega e malko sprqlo
4akam vi
nvd
29 Jul : 12:24
zdr Mila S ... kak ste? ... kak q karame po4ivkata ?
Mila S
29 Jul : 11:22
Zdravei nvd
nvd
28 Jul : 09:51
zdr Mila s ... kak sme ? ...kvo pravim? ..
Mila S
26 Jul : 10:39
Zdraveite ):niakoi poznava li bulgari,koito zhiveiat vuv Fujairah?
View all posts (626)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (30)
Extra Information
Google AddSense
Share BGinUAE.com
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| няколко въпроса от един много "начинаещ" | ||
| Go to page >> | |
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | "Здравейте българи" / по Ж.Ганчев/ както се разбра вечепредстои ни пътуване до ОАЕ. Много желано,но и и изпълнено с трепетна несигурност.За това и се бръщам към вас,хората с повече опит и препатили в тази страна,с няколко въпроса.Предварително се извинявам ако ви се сторят малко смешни,но ще простите на невежите,надявам се. Малко предистория първо,за навлизане в ситуацията. Получих поканаот един местен,с когото се познаваме от 1985 година,ако не бъркам,да му гостуваме. Запознахме се случайно ,докато аз бях пиколо през ваканциите в един хотел в Бургас а те имаха редовни полети всяка седмица и идваха да видят нашата крадисава страна. От тогава той е идвал вБГ поне 15 пъти и смеимали доста забавни моменти с него и приятни мигове,също.Гостувал е и в моя дом. Сега много настоява да му върна визитата и ни кани заедно със съпругата ми да го посетим.Вече трябва да е около 50 годишен с 8-9 деца и май едно внуче. До колкото знам работеше в някакма електроцентрала,началник на отдел,ама то май при тях всички са началници!?! Живее в R.A.K.! Вече разбрах от един мой сънародник и градски при това как стои въпросът с визите.ТТой ще ни ги издаде от там ,на нас ни трябва само копие от тях за да влезем в страната и хубавото е че важат 60 дни. Все още не сме уточнили кога ще пътуваме,но със сигурност ще летим през Истанбул,по-близо ни е а и има по евтини варианти/че то тука е една яка криза,ужас/. За да не ви осаждам повече,за сега,искам да ми отговорите на два въпроса,ако прецените. 1. какво задължително не трябва да се прави в ОАЕ- облекло,държане,и такива подобни.... 2. какво е добре и се посреща добре да се прави в ОАЕ- поздрави,подъръци,целувки и такива подобни. Ще чакам вашите съвети! Все пак отивамена гости и не искам никак да разочаровам дочакина си. Знам,че някой от навиците обичаите им са доста странни за ас,но докато смебили вБГ не ми е пречело,но сега съм ще сме на тяхна територия и последното нещо е да направим някой тъп гаф от незнание. Лека вечер и ще чакам вашите безценни съвети. | ||
| Back to top |
| ||
| nonkapo |
| ||
![]() Registered Member #1029 Joined: Tue Dec 22 2009, 01:17PMLocation: Somewhere in time... Posts: 129 Thanked 53 times in 40 posts | 1.Не се снимат местни особено жени(питаш ги ако се съгласят... ама надали).Официално не се щрака полицай, държавни сгради(министерства, палати на шейхове и т.н.). Някъде има знаци някъде не, хората снимат дори и да е забранено, това да не ви бърка. Всичко е разрешено само да не те хванат:-))). Дълбоките деколтета и късите поли не са за препоръчване (най вече в Шаржа, но напоследък и в Дубай). Знаци с ръце в никакъв случай (не знаеш при тях какво означават). Не е желателно показване на силни емоции на обществено място (целувки и прегръдки с жена) въпреки, че с туристите са толерантни, (но не и за правене на деца на обществено място:-)))))). 2. Арабите се целуват с допиране на носовете или с приближаване на бузите и мляскане, но без докосване с устни. Споделянето на храна се посреща добре при запознанство, но във вашия случай...вие сте си приятели направо. За ръкостискането с лявата ръка знаеш, знаеш и защо не се прави(нечиста щото се подмиват с нея). За друго не се сещам. П.С. Визата важи един месец след влизането в държавата, а е валидна до 60 дни след издаването(Това значи, че до 59тия ден след издаването трябва да си влязъл иначе трябва пак да ти се вади). [ Edited Sat Jan 30 2010, 05:43PM ] Времето е пари. Парите са временни. | ||
| Back to top |
| ||
| teddy |
| ||
![]() Registered Member #413 Joined: Mon Sep 08 2008, 07:45AMLocation: around the world Posts: 46 Thanked 21 times in 16 posts | емирството Рас ал Хайма – R.A.K. Пустиня, храсти и камили. Това се вижда покрай магистралата, пътувайки за малко познатото емирство Рас ал Хайма в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Намира се само на 50 минути с автомобил от Дубай, ако не се попадне в трафик, какъвто обикновено се образува въпреки шестлентовата магистрала. Надпреварата между седемте емирства е изключително ожесточена - всяко срещу всяко и всички заедно срещу най-развитото - Дубай. Температурите от май до октомври достигат и надхвърлят 50 градуса, а влажността - 100% и този период не е подходящ за туризъм в емирствата. Освен ако не искате да ползвате безплатна сауна на открито. Морето е със сигурност по-чисто и прозрачно от българското и въпреки огромните разливи на петрол през годините в него има живот - риби, раци, бели и синкави медузи. Температурата на водата е минимум 30 градуса. В Рас ал Хайма няма петрол, но е най-богатото емирство на извори заради разположената на негова територия планина Хаджар. Именно водата е най-голямото му богатство, защото е превърната в пари като се бутилира и продава и в другите емирства. Официален език е арабският, но навсякъде се използва английски. Гражданите на Рас ал Хайма и идващите туристи не са подложени на сух режим, както в останалите емирства. Алкохол се сервира навсякъде, а може да бъде закупен и от магазините. В Дубай е позволен само в ресторанти, дискотеки и барове, където има предимно чужденци, а в магазини не се продава. В Рас ал Хайма хората и бизнесът са освободени от всякакви данъци и такси. Освен това емирството разполага и със свободна безмитна зона. Впечатляваща е кредитната история. Ако местен човек дължи кредити към банките и не ги погасява, влиза в затвора. Но в края на годината емирът му плаща задълженията и излиза. Това обаче не важи за чужденците. Те си излежават присъдата, а отделно и трябва да върнат парите. Ако не успеят да ги погасят, остават в затвора до края на живота си. Жените ходят забулени в зависимост от убежденията на мъжете им (ако са омъжени) или на семейството - дали е силно религиозно или е по-либерално. Някои са изцяло покрити, без да им се вижда лицето, на други им се виждат само очите, трети са с напълно открити лица. Под традиционната роба арабите и арабките носят най-модерните, луксозни и скъпи маркови дрехи. Трябва да се има предвид, че на омъжените жени им е забранено да говорят с други мъже. Не бива да се хващат под ръка неомъжени жени. Мъжете се поздравяват с лек поклон, без ръкостискане. При официална среща е прието ръкостискане, при което задължително се гледа партньора в очите. По време на приветствията не бива да се държи в другата ръка цигара или ръката да е в джоба. В дома на арабина не се влиза с обувки. Ако стопанинът влезе преди вас и самият той е с обувки, тази забрана отпада. По принцип арабите дълго помнят, ако са обидени. Отмъщението се смята за изкуство и може да последва и след десетки години. Храната и напитките се приемат и дават с дясната ръка. Ако няма вилици, изплакнете дясната си ръка и яжте с нея. Не може да преминавате пред молещ се човек. Рас ал Хайма е богато на исторически паметници място. Те датират от 1900-1700г. преди Христа. Туристите могат да срещнат камили по пътя. Повечето от тях са приветливи и спокойно могат да бъдат погалени, а също да се направят снимки с тях. Но ако се подходи лошо към животните, те могат да ви наплюят. Слюнката на камилите не е безопасна заради високата й киселинност. Традиционните атракции са аквапарк, стрелба, а за по-изисканите - голф. Подходящо за шопинг място е „Манар мол" (Manar Mall) – тук ще намерите световни марки облекла и козметика, арабско злато, копринени шалове. Но ако искате истински арабски пазар, трябва да отидете в местния сук, който прилича на битак – предлагат се всякакви дрънкулки и сувенири и ще можете да прецените дали ви бива в пазарлъка. Собственик на Рас ал Хайма е емирът, Негово величество шейх Сауд бин Сагар ал Касими, чийто портрет виси навсякъде в обществените сгради. Дясната му ръка е човекът, който ръководи втория по-големина завод в света за производство на фаянс и санитарни материали - „РАК керамикс". Най -главозамайващ обаче е проектът за изграждане на космическа станция за изпращането на туристи извън земната орбита, който пък се ръководи от племенника на емира, директор и на местната авиокомпания „РАК еъруейз". Проектът е съвместен с британската авиокомпания „Върджин атлантик" и вече е направена резервация за първия полет в Космоса след две години. Преживяването ще струва 200 хил. долара. Със сигурност тази сума ще бъде вложена веднага в нещо друго, защото в Рас ал Хайма пари има много, но те не се пилеят. Be happy Ne zaspivai kogato, ymirat zvezdi, Svetat e za Dvama, ymoreno toi bezsanno za teb 6te sledi, daje men da me nqma. Ne posre6tai zorata bez obi4 za men, pak 6te gree v o4ite ti prikazen den, DAJE MEN DA ME NQMA NA BELIQ SVQT, POTARSI LUBOVTA V STRAK4E PROLETEN CVQT- SVETAT E ZA DVAMA | ||
| Back to top |
| ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | Благодаря ви много за бързите отговори! Сложна работа,май! Друг свят ,други тръдиции!Ама трябва да се оправяме! Сега следващите въпроси: 1.Международна офьорска книжка май няма да ми трябва,освен ако не се наема кола??? 2. Мобилните ни от БГ няма да ни вършат много работа,за жалост предплатени карти ,до колкото разбрах не се продават свободно? 3.Един много важен съвет-ако решим да вземем нещо за подарък от БГ ,каквоби ги зарадвало като семейство,де,едвали ще помъкним на всички персонално! Много народ! Аз си мислех за пчелен мед,ама н знам дали това има цена за тях а и мо митниците дали ще минат бурканите?? И не се смейте........ нали за това са форумите!! ха ха ха | ||
| Back to top | | ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | Не ми се иска да ставам досаден,ама ще съм много благодарен за няколко отговора! В един ред дори!! | ||
| Back to top | | ||
| Lazo |
| ||
![]() Registered Member #63 Joined: Sun Sep 23 2007, 02:54PMLocation: Dubai-Nesebar Posts: 130 Thanked 53 times in 38 posts | 1. s BG knigkata moge da se naemesh rent a car,niama problemi 2.imash Bg rouming ,no si e debelo.tozi tvoiat priatel moge spokoino da ti vzema predplatena karta ot tuka ,kogato doide te, evtina e. 3,za med i tuka ima;-) neshto souvenir tipicno bulgarsko vzemi,moge neshto kalendar ot Bg,niamam si na predstava..he,he | ||
| Back to top | | ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | Благодаря ти Лазо! Разбрах! Ще умуваме! Успех на всички! | ||
| Back to top | | ||
| DAN |
| ||
![]() Registered Member #308 Joined: Thu Jun 26 2008, 10:22AMLocation: Dubai Posts: 41 Thanked 8 times in 7 posts | Za nego ..sled kato e bil tolkova 4esto v BG ... bi triabvalo da si e vzel dosta suveniri ot tam ,, ama za jenite v semeistvoto mojesh da im vzemesh BG rosa ampulkite .... I drugoto .. kato si pokanen ot mesten ... ne triabva mnogo da se pritesniavash za etiketa tuka ... toi shte te pokrie otvsiakude ... prosto jenie triabva da se obli4at malko po strogo . ako se izraziavam pravilno ... ina4e moje da se otusnete malko po plajovete v dubai .. e .. ne kato v BG no normalen banski ot *).te vurshi rabota Daniel E. Panev Mob: +971 50 2064166 E-mail: -email- E-mail: -email- snimka: Az, Dushteria mi... American Univercity -Sharjah i brat mi | ||
| Back to top | | ||
| DAN |
| ||
![]() Registered Member #308 Joined: Thu Jun 26 2008, 10:22AMLocation: Dubai Posts: 41 Thanked 8 times in 7 posts | Za drugia sviat i drudite traditcii ... shte kaja samo .. sled kato se poznavate ot dosta vreme .. toi znae mnoooogo dobre kak shte se durjite tuk .. taka 4e .. ne misli 4e triabva da se pritesniavate mnogo ..mestnite.. s izklu4enie na ..maltcinstvo.. obikaliat dosta po sveta i znaiat za kakvo stava vupros .suvetite za snimkite i drugite ot foruma sa dobri .. prosto vurni se v 18ti vek v BG i.. se druj po na4ina po koito sa se durjali v BG togava ... niama da imash problemi vobshte USPEH.. i.. znai 4e te znaiat za nashata kultura .. ama nie/vie n eznaete 4e te znaiat .. ne se pritesniavai.. go ahead..... Daniel E. Panev Mob: +971 50 2064166 E-mail: -email- E-mail: -email- snimka: Az, Dushteria mi... American Univercity -Sharjah i brat mi | ||
| Back to top | | ||
| DAN |
| ||
![]() Registered Member #308 Joined: Thu Jun 26 2008, 10:22AMLocation: Dubai Posts: 41 Thanked 8 times in 7 posts | imam poznati .. mestni ot Rasal Khaima .. mestni .. shte popitam tozi weekend kak stoiat neshtata tam .. shtoto .. makar da sa v UAE sa dosta nazad ot Dubai i Abu Dhabi.. shte ti pratia infirmatcia v subota... Daniel E. Panev Mob: +971 50 2064166 E-mail: -email- E-mail: -email- snimka: Az, Dushteria mi... American Univercity -Sharjah i brat mi | ||
| Back to top | | ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | Много ти благодаря Дан,все пак е друго като има инфо от първа ръка!! | ||
| Back to top | | ||
| lulu |
| ||
![]() Registered Member #232 Joined: Sat Apr 19 2008, 07:09PMLocation: Dubai Posts: 50 Thanked 23 times in 13 posts | ..za podaruk moje da vzemesh sladko ot lista ot roza, malki sa burkanchetata i ti si preceni 2,3 .. az podarih na edin moi priatel mesten i toi go haresa, daje ne iska da go otvaria a si go durji za suvenir makar che arabite obichat da si pohapvat sladichko..tova e vseizvestno! A i toi obikalia cial sviat i moje da si pozvoli kakvo dusha mu iska, ta mnogo se chudeh kakvo da mu vzema. Az go kupih ot Duty Free v Sofia, no i po moreto sum gi vijdala. Za jenite moje i kozmetika BG rosa, te haresvat silni uhania.. ima kakvo da se vzeme, zavisi kolko iskash da poharchish! Priatno gostuvane! [ Edited Thu Feb 04 2010, 03:40PM ] | ||
| Back to top | | ||
| ra40 |
| ||
![]() Registered Member #1108 Joined: Fri Jan 29 2010, 12:13PMLocation: Burgas, Bulgaria Posts: 46 Thanked 20 times in 14 posts | Благодаре ти Лулу!! Все пак колкото повече идеи ,толкова по-добре! То е ясно,че няма с какво толковада ги изненадаме,но все пак от уважение за гостуването да направим някакъв жест,поне! | ||
| Back to top | | ||
| teddy |
| ||
![]() Registered Member #413 Joined: Mon Sep 08 2008, 07:45AMLocation: around the world Posts: 46 Thanked 21 times in 16 posts | po vaprosa ti za podaraci predlagam 1 but.4erveno vino- specialna rezerva, syveniri ot folk magazini kato razni kykli s narodni nosii, kovana med ili kerami4en kafyav serviz za 4ai ili kafe,koito samo v BG gi pravqt. ne znam dali si pro4el dosega,4e tam toaletna hartiq po domovete mnogo ne se polzva,samo da otbeleja,a polzvat specialni du6ove. drugo za otbelqzvane e 4e se molqt po 5 pati na den i tova e mnogo razprostraneno,kakto nie, kogato se zapivame sled rabota y doma, da kajem. Eh, malko poslednoto sravnenie e tapo,ama... tova se setih.! Be happy Ne zaspivai kogato, ymirat zvezdi, Svetat e za Dvama, ymoreno toi bezsanno za teb 6te sledi, daje men da me nqma. Ne posre6tai zorata bez obi4 za men, pak 6te gree v o4ite ti prikazen den, DAJE MEN DA ME NQMA NA BELIQ SVQT, POTARSI LUBOVTA V STRAK4E PROLETEN CVQT- SVETAT E ZA DVAMA | ||
| Back to top | | ||
| Lazo |
| ||
![]() Registered Member #63 Joined: Sun Sep 23 2007, 02:54PMLocation: Dubai-Nesebar Posts: 130 Thanked 53 times in 38 posts | Ако приятелят му е религиозен,няма смисъл виното,няма и да го вкуси,но зависи.Е това за тоалетнта хартия за 1 път го чувам...хе,хе има си | ||
| Back to top | | ||
| Go to page >> | |