Main Menu
Random Images
| Коледа 09/10 |
|
|
| Pictures: 73 |
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
Alex
29 Jul : 23:44
nonkapo nqmah net nqkolko dni i ne sum vidql saob6tenieto. inu4e sum v Hashi,japanese restaurant. mn e dobre,samo deto sega e malko sprqlo
4akam vi
nvd
29 Jul : 12:24
zdr Mila S ... kak ste? ... kak q karame po4ivkata ?
Mila S
29 Jul : 11:22
Zdravei nvd
nvd
28 Jul : 09:51
zdr Mila s ... kak sme ? ...kvo pravim? ..
Mila S
26 Jul : 10:39
Zdraveite ):niakoi poznava li bulgari,koito zhiveiat vuv Fujairah?
View all posts (626)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (32)
Extra Information
Google AddSense
Share BGinUAE.com
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| Какво не знаем за Абу Даби | ||
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| -=ivan=- |
| ||
![]() Registered Member #256 Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 172 Thanked 41 times in 30 posts | Как се казваше, а, "факсимиле" от статийката ми в блога относно Абу Даби. Авторът не претендира за нищо, най-малкото за изчерпателност и обективност От арабски името означава буквално "Баща на газела" или според други х'арабисти "Баща елен" или и аз не знам какво Може пък на мен да ми се губи нещо при преминаването през английски.Абу Даби е столицата на Обединените Арабски Емирства и вторият по големина град в страната след Дубай. Твърди се, че там са много богати и имат много петрол. Дори и така да е, да погледнем нещата отвъд сухите факти и цифри. По паркираните на улицата стотици коли, по типа на сградите и кварталите, по децата, които играят на топка на улицата, по малките магазинчета (сервиз за велосипеди видях, приличащ на този в блока срещу Медицинска Академия), този град ми напомня на София и изглежда някак по-"човечен" от Дубай. И някак си всичко изглежда по-старо, по-лесно можеш да видиш "слоевете" на градското строителство през годините, не като в Дубай - само стъкло и метал. Е, това е субективно впечатление все пак В Абу Даби можете да видите най-високият в страната пилон с националния флаг - май 142 метра беше височината му. ![]() Пак там можете да видите "ако се не лъжа" четвъртата (според Уикипедия, осмата) по големина джамия в света. Доста е голяма и някак "луксозна" - цялата от бял мрамор-супер ме изкефи това, скъпи декорации по пода и тавана... ![]() ![]() ![]() ![]() Вижте колко са високи таваните (обърнете внимание на размера на човека на снимката) и някак богат, макар и семпъл, интериора. ![]() Вътре може да се види времето за различните молитви, както и датата по ислямския календар (вгледайте се в годината-1430). Както знаем, тази религия е доста млада сравнително. С почти толкова е и назад май, хи-хи ![]() Там също можете да видите повече скъпи истински коли на глава от населението. А и най0-скъпият хотел (в смисъл разходи за построяването му, поне преди да се пръкне Атлантис в Дубай, сега не знам) в света - Emirates Palace. ![]() В този хотел понастоящем се помещава малка експозиция от Музеят на Гугенхайм за модерно изкуство. То това изкуство е бикло модерно през 30-те, когато чичко Соломон Гугенхайм се вдига от Щатите и пазарува по света предмети на модерното тогава (в свободен превод) Непредметно изкуство (т.е. не рисуваш само вази с цветя, ябълки и пейзажи с църкви). Според мен, тъй като това е периода на Голямата рецесия, той прсто е бил един хитър евреин с нюх за инвестиции, но може и да греша Интересен факт в случая е и името на известният архитект, проектирал сградата на първия музей Гугенхайм - Франк Лойд Райт. Защо мие интересен, ли? Защото героят на Тодор Колев непрекъснато дрънкаше "както казва моят приятел Франк Лойд Райт" в един от филмите си ![]() В него хотел също се помещава и една друга експозиция - експозицията за остров Саадият -бъдещото културно сърце на града. Там ще има музеи Гугенхайм, Лувър, морски музей и един многофункционален културен дом, дело на една арабска (или иранска беше) дизайнерка, който много ми хареса поне на макет. Та в тази екзпозиция има макети на острова и отделно на гореспоменатите сгради плюс факти и история около цялата тази работа. Говорейки за (изкуствено създадени?) острови, не можем да не споменем и о-в Яс с чисто новата писта за Формула 1. Формула 1 значи скорост и сигурно точно затова на път за този остров вдигнах най-високата си досега скорост с Мицко - 195 км/ч. Е, на снимките от камерите на тукашния КАТ ще видим дали правилно съм разчел показанията на скоростомера Не ни пуснах а вътре на пистата, та се катерихме на терасата на един хотел Ротана, та да поснимаме. ![]() Доста разточително е всичко в Близкия Изток... Ето, например пистата за Формула 1 е осветена на 100%, а няма живо пиле ако не броим охраната...! Може би някой от вас ще ми отговори на чуденката: На връщане от Ал Аин (вече по тъмно) отляво някъде малко след средата на пътя видях огромно осветено поле - така и ме успях да разбера какво е, а не ми се спираше.. но някак разточителна е цялата история, струва ми се... ![]() Имат си и порцията причудливи сгради ![]() ![]() (тук за вертикала приемете бетоновата сърцевина на сградата) Това шосе ме шокира (снимката е публикувана и преди, но сега е момента да я напомня); широко, с маркировка, и изведнъж свършва в пясъка! ![]() Ходихме на футболен мач там - среща от световното клубно първенство на ФИФА ![]() В заключение ми напира да кажа: В Абу Даби времето едновременно тече и е спряло -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов | ||
| Back to top |
| ||
| nonkapo |
| ||
![]() Registered Member #1029 Joined: Tue Dec 22 2009, 01:17PMLocation: Somewhere in time... Posts: 129 Thanked 53 times in 40 posts | Ванка, ако полето за което говориш се намира на пътя Ел Ейн Дубай, това може да са две неща. Пистата за надбягване с камили в Ал Лисайли или на около 500 метра от нея новият стадион за ръгби. Ако пък говориш за пътя от Ел Ейн към Абу Даби, там също има голяма писта за надбягвания с камили(след Катим, близо до разклона за Сила) с все паркинзи ВИП ложа, ферми, ветеринарна лечебница и какво ли още не. Пътя без начало не е единствен...Причудливите сгради - високата е новата сграда на ADNEC(Абудабски национален изложбен център), а "монетата" - щаба на ALDAR - разработчик и инвеститор зад гърба на който стои шейха Абудабски;-). Заха Хадид е Ливанка с американски паспорт ако се не лъжа. Сградата която харесваш е проектирана чрез интерполация на цвят на Лотус. Емирейтс палас струва само 6 билиона долара за които се знае, че няма да се възвърнат като инвестиция дори ако хотела работи сто години при 100% заетост. Франк ЛЛойд Райт и Лунната соната няма нужда да коментирам;-))))))))) Няма да продължавам за да ми остане нещо за разказване като дойдат туристи на екскурзия;-)))))) Времето е пари. Парите са временни. | ||
| Back to top |
| ||
| Milasimi |
| ||
![]() Registered Member #581 Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts | -=ivan=- wrote ... Интересен факт в случая е и името на известният архитект, проектирал сградата на първия музей Гугенхайм - Франк Лойд Райт. Защо мие интересен, ли? Защото героят на Тодор Колев непрекъснато дрънкаше "както казва моят приятел Франк Лойд Райт" в един от филмите си... Хахаха, и аз ТОЧНО за това се сетих (филмът е "Опасен чар")!!! А тая сграда, дето мяза на манерка, е супер яка... Пък ти кой си от двамата чиляци там, на мачов(ск)ата снимка - този, дето стърчи ли? Много шарено си го описал и снимките много помагат на думите, ама аз другото ти писание за Дубай [link] повече ти го харесвам, щото там си вложил повече творчественост и по-малко снимчественост и някак си... човек се възхищава само на начина, по който разказваш. ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. | ||
| Back to top | | ||
| -=ivan=- |
| ||
![]() Registered Member #256 Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 172 Thanked 41 times in 30 posts | @nonkyna: хехе, от известно време си мислех да те закача с този ти ник Винаги много мъдро и ясно пишеш, браво и благодаря от името на всички. Та петното е по пътя Ел Ейн - Дубай. Но някак видях само поле, не сгради.. то щото може би някак от колата нямаш много ясен поглед над нещата. За неразбралите. "билиона" е "милиарда" на български.. доста пара е това, в каквото и да го обърнеш... Абе ние се каним да посетим пак Абу Даби, освен да ти бием една жица рпеди (или по време на) това да ни светнеш какво още не сме видели... А за оазиса на Ел Ейн съм много разочарован, и за това ще те питам. Поздрави! @Milasimi: Мила, ти на всяка манджа.. което няма лощо, де само днес на колко теми си отговорила!"Манерка" също кърти миффки, ха-ха! А на снимката - аз съм по-красивият, естествено! За тази писаница/сниманица - опитвам се да разширя таланта си върху няколко средства за комуникация, някак по-мултимедийно да стане Ти блога ми нали си го чела, там как ти се струва? -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов | ||
| Back to top | | ||